12 Aralık 2013

KİTAP TİRYAKİLERİ 2. BLOG TURU: Baba Segi ve Dört Eşin Gizli Yaşamı - Lola Shoneyin || Yorum

Kitabın dışından başlayalım. İçinde anlatılanlara benzer birşeyler yapılmak istenmiş ama çok dikkat çekici bir kapak denemez. Ama dıştan baktığımda tarihi bir kitap gibi görünebilir sizlere. Böyle Afrika ülkelerinin tarihi ile ilgili diyebilirdim kapağa bakarak.
Kitabı bir günde bitirebilirdim ama bitiremedim. Nedeni ise ısrarla çevirmeyi anlamamış olmam. Yani sanki kelime kelime çevirilmişti. Tamam çevirmen kendi duygusunu da katmasın ama anlamamızı da sağlasın. Bir benzetme yapayım mesela 'Kediye süt aldı. Kar yağdı.' demek var 'Kar yağarken kediye süt aldı.' demek var değil mi? Hepimiz de ikinciyi daha iyi anladık. Ama çevirmenimiz ilk örneğime benzer türde çeviriler yapmış çoğu yerde. Bu nedenle kitabı anlamak için hayli emek sarf ettim ve bir günde bitiremedim, okumaktan sıkıldım.
Kitabın konusu ise, adından belli aslında. Baba Segi adında bir adamın 4 eşi ile ev hayatı anlatılıyor. Bolanle yani dördüncü eşten başlanarak anlatılıyor kitap. Kitabın konusu ise Nijerya'da geçiyor.
Baba Segi, iri yapılı, kadınlara zaafı olan ama kadınları çocuk için araç olarak gören embesil bir adam. İya Segi ilk eş. Baba Segi'nin sözüne en çok değer verdiği eşi. Para hırsı yüzünden evladını gözünden çıkaran bir kadın. İya Tope ise ikinci eş. Bolanle'ye iyi davranmak isteyen ama diğer iki eşten çekinen korkak, çocuklarına kıyamayan korkak eş.
İya Femi üçüncü eş. Bencil ve kinci bir kadın. Sadece intikam almak için yaşıyor. Bolanle Baba Segi'nin dördüncü eşi. Eğitimli ama kendine güveni olmayan bir kadın. Sessiz, sakin. Annesinin gözde kızı. Baba Segi gibi bir cahille olmasınınsa tek sebebi var. Zaten bu da kitabın kilit noktası. Ve bu kilit nokta 70.sayfadan sonra kendiliğinden meydana çıkıyor. 70. sayfada eşlerin Baba Segi'yle evlenmeden önceki hayatları anlatılmaya başlanıyor çünkü. Bolanle hor ve hakir görülüyor Baba Segi ve diğer kadınlar tarafından. Çünkü çocuğu olmamaktadır. 
Küçük bir ayrıntı vereyim sizlere, zaten sanırım kitap tek bu bilgiyi kattı bana. 'Iya' 'anne' demekmiş o yüzden Bolanle'nin adının önünde Iya yok ;)

Sonuç olarak, beğenmediğim bir kitabı zorlana zorlana okudum. Kitabın konusu güzel ama edebi yönü yok, olayı kurgulayan yazar baştan açık etmiş insanın kitabı sonuna kadar okuma isteği kalmıyor vs. vs.

Kitaptan alıntılarıma bakmak isterseniz buyrun

2 yorum:

  1. Çok başarılı bir kitap ve yorum olmuş..Bu kitabı okurken güneydoğuda yaşanan çok eşlilikle bağlantı kurdum..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Sevtap Hanımcığım

    YanıtlaSil

Sizler benim için önemlisiniz.
Vakit ayırıp okuduğunuz yazıma bir de yorum atmak istediniz.
Sevindim.