19 Ağustos 2013

KARDEŞİMİN HİKAYESİ - ZÜLFİ LİVANELİ // KİTAP YORUMU

 Harika bir kurgu, akıcı bir hikaye, şaşırtıcı bir son, düşündüren bir kitap...
Merak duygularınız kabardı değil mi? Ben de her sayfasını çevirdiğimde meraklandım :)
Kitabı okudum ve başkaları okusun diye geri yollamak kaldı :)

KARDEŞİMİN HİKAYESİ
Kitabın Yazarı : Zülfü Livaneli
Kitabın Yayın evi : Doğan Kitap
Sayfa Sayısı : 324
Türü : Roman
Roman Pidoma'daki (İstanbul'a bir saat uzaklıktaki bir köyün eski adı) cinayet olayı ile açıyor kapılarını.Kafa dinlemek için köye taşınmış tuhaf bir adam var ve adamın evi evden ziyade bir halk kütüphanesi gibi. Ve zaten cinayet haberini soruşturmak için evine gelen genç gazeteci kız da kütüphane sanıyor. Bu tuhaf adam köyde yaşanan cinayeti aşka dair hikayeleri ile genç kızda merak duygusu uyandırarak anlatıyor. Öyle ki ailesi ile yaşayan bu genç kız, merakı uğruna bu tuhaf adamla bir kaç gün kalmaya karar veriyor. Bundan sonra ise her gün birbirinden ilginç şeyler anlatan garip bir adam ve gazeteci kızın eşliğinde soluksuz bir şekilde devam ediyor kitap.
Zülfü Livaneli, aşkın türlü hallerine ama en çok da can acıtan en keskin yanlarına değinerek kurguyla gerçeğin sınırlarında kafa karıştırarak ve merak uyandırarak anlatıyor okuyucusuna. Yazarın kullandığı dil ve kurgu çok hoşuma gitti, hikayeyi okurun ağzından dinliyoruz. Anlattığı hikayelerin içinde en can alıcısı kardeşinin akıl almaz AŞK hikayesi idi. Aslında kendisinin. Nasıl mı ? Kısaca söyleyebilirim sanırım. İkiz kardeşi Ahmet, annesi ve babası 10 yaşındayken trafik kazasında vefat ediyor. Ama bu kitap aşığı emekli mühendisin intihar etmeden önce baş ucuna bıraktığı not defterinde işin gerçek yüzü daha da meydana çıkıyor. Bu bakımdan psikolojik bir roman da denebilir.

Kendisini erkek kardeşi yerine koyuyor ve gazeteci kıza kendi hikayesini kardeşinin hikayesi gibi anlatıyor. Ama bunları bile isteye yapmıyor. Bedensel ve fiziksel darbelere maruz kalmış hayatının çeşitli zamanlarında bu yüzden -psikolojik bir hastalıktan dolayı yani- kendini kardeşi sanıyor.
Sakin bir balıkçı köyünde genç bir kadının cinayete kurban gitmesiyle başlar her şey. Dünyadan elini eteğini çekmiş emekli inşaat mühendisiyle genç, güzel ve meraklı gazeteci kızın tanışmasına da bu cinayet vesile olur. Kurguyla gerçeğin karıştığı, duyguların en karanlık, en kuytu bölgelerine girildiği hikâye, daha doğrusu hikâye içinde hikâye de böylece başlar. Modern bir Binbir Gece Masalı’nın kapıları aralanır. Ancak bu kez Şehrazad erkektir.

Kardeşimin Hikâyesi aşkın mutlulukta ulaşılacak son nokta olduğuna inananları bir kez daha düşünmeye davet eden, aşka, aşkın karmaşıklığına ve tehlikelerine dair nefes kesen bir roman. Her sayfada yeni bir gerçekliği keşfedecek, kuşku ile kesinliğin sınırlarında dolaşacaksınız.

Gülümsemeyi unutmayın.

1 yorum:

  1. Ben de kitabı çok beğendim ve severek yorumladım. http://www.kitapsohbetcisi.com/2013/12/livanelinin-matruskas-kardesimin.html

    YanıtlaSil

Sizler benim için önemlisiniz.
Vakit ayırıp okuduğunuz yazıma bir de yorum atmak istediniz.
Sevindim.