26 Ocak 2015

Bozkurtlar - Hüseyin Nihal Atsız // Kitap Yorumu

Kitabın Adı: Bozkurtlar

Yazarın Adı: Hüseyin Nihal Atsız

Sayfa Sayısı: 626

Türü: Tarihi

Baskı Yılı: Eylül 2014


Yayınevi: Ötüken Yayınları


Arka Kapak Yazısı
Bozkurtlar Ölümü ve Bozkurtlar Diriliyor Bozkurtlar, yazarının vaktiyle verdiği lütufkâr müsaadeleri sonucunda "Bozkurtların Ölümü" ve "Bozkurtlar Diriliyor" adlı ölümsüz eserlerin, bir arada yayınlanmak suretiyle aldığı yeni isimdir. Bozkurtlar, her idealist Türk'ün heyecanında, fikir dünyasında, ülkücülüğünde ve inancında payı olan dev bir eserdir. Bu roman, Atsız Bey'in daha sağlığında iken edebiyatımızın klâsikleri arasında yerini almış ve yazarını da ölümsüzleştirmiştir. Ötüken Neşriyat, uzun bir aradan ki bu zaman zarfında bir çok meşru ve korsan baskıları da yapıldıktan sonra, Türklüğün şuur ve gururu olan Bozkurtlar'ı yeniden yayınlarken on binlerce okuyucusunun heyecanını tazelemekten ve sevincine vesile olmaktan kıvanç duyar.


BENİM YORUMUM
Kitap H.Nihal Atsız'ın iki ayrı eserinin (Bozkurtların Ölümü- Bozkurtlar Diriliyor) tek kitap haline getirilmesiyle oluşmuş. Kitap genel anlamda 600'lü yıllarda Orta Asya'daki Türklerin, yaşam tarzları, gelenekleri, kültürleri, Çin'e yaptıkları akınları bize iletiyor. 

Birinci kısımdaki karakterler;
Çuluk Kağan: Göktürk hükümdarı.
Kürşad: Çuluk Kağanın güçlü, yakışıklı, iri yapılı küçük oğlu.
Kara Kağan: Çuluk Kağanın kardeşi.
İçing Katun: Çuluk Kağan'ın ve Kara Kağan'ın eşi. Kendi ailesinin Çin'e hükümdar olmasını isteyen ve bu konuda Çuluk Kağan'dan destek alamadığı için Çuluk Kağanı öldüren Çin asıllı kadın. Çuluk Kağan ölünce onun kardeşi Kara Kağan'la evleniyor Türk törelerine istinaden.

İkinci kısım karakterleri;
Urungu: Kürşad'ın oğlu.
Taçam: Urungu'nun oğlu.
Ay Hanım: Dokuz Oğuzların kağanı Baz Kağan'ın kızı. Urungu'nun önceki eşine benzediği için aşık olduğu kadın. Güzelliği ile herkesi kendine hayran bırakan, dürüst bir bayan.

Birinci kısımda Çin isgali altında yaşamak istemeyen Kürşad ve 40 arkadaşı Çin imparatorunu kaçırarak öldürme amaçları, ikinci kısımda ise Göktürkler devletinin kuruluş süreci anlatılıyor.
Tarihi bir romanın sıkıcı olmadan okunabileceğini kanıtlarcasına akıcı ve sürükleyici bir dil kullanılmış. Tarih sıralamasında olaylar arasında bağlantı sağlamada zorluk çekmiyorsunuz. Karakter isimleri sıradan olmadığı ve karakter sayısı çok olduğu halde anlam karmaşası yaşamıyorsunuz.
Okudukça kadın karakterlere kendimi benzetemeden duramadım. İyi ki bu soydan geliyorum, iyi ki Türk'üm dedim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sizler benim için önemlisiniz.
Vakit ayırıp okuduğunuz yazıma bir de yorum atmak istediniz.
Sevindim.