5 Ekim 2013

LEYLA'NIN EVİ - ZÜLFİ LİVANELİ // KİTAP YORUMU

LEYLA'NIN EVİ

Kitabın Yazarı : Zülfü Livaneli
Kitabın Yayın evi : Remzi Kitabevi
Sayfa Sayısı : 271
Yayın Yılı : 2006


Kitap, Bosnalı Yalısı'nın mirasçısı Leyla Hanım'ın yalının yeni sahibi Ömer ve karısı Necla tarafından evden çıkarılmasıyla başlıyor. Kitapta birbirini tanımayan ve birbirinden tamamen farklı karakterdeki üç kişinin hayatının gerekliliklerden dolayı birleşmesinden sonra yaşananlar ele alınıyor. Bu üç kişinin hayatı en ince ayrıntısıyla, en özel sırlarına kadar okuyucuya sunulmuş. Leyla, babasının gayrimüslim oluşundan dolayı toplumdan bir bakıma dışlanmış bir karakterdir.

Roxy, Leyla'dan ne kadar farklı görünse de aslında ona benzerlikleri olan bir başka karakterdir. Roxy de toplumu kendisinden dışlamış birisidir dersem yanlış olmaz. Her şeye nedenci bir tavırla yaklaşan asi ama güçlü bir kadın karakter. Yalnız büyümek Leyla için bir zorunlulukken Roxy için bir tercihti.
Gazeteci Yusuf aynı zaman da Leyla' yı küçüklüğünden beri çok seven genç bir adam. İşin aslını anlamasına ve yazmak istemesine rağmen ona da engel olunur. Böylece Yusuf Leyla'yı yıllardır yaşadığı hayatından kopararak, Cihangir'e, kendi evine götürmek zorunda kalır. Yusuf'un sevgilisi Roxy ile Leyla'nın tanışma vakti tamda burada gelir. 
Zaten küçücük olan evinde Leyla'yı istemeyen Roxy, sonralarında Leyla'yı çok sever. Kültürlü, müzik eğitimi almış akıllı bir kadın Leyla. Roxy ve arkadaşlarının grupları için şarkı çalışmaları yaparken piyanodaki hatalarını düzeltmeye başlayan Leyla artık bu evde önemsenmeye başlanır. Roxy hamile olduğunu öğrenince Yusuf'a evlenme teklif eder ve nikah masasından itibaren tekrar kendine Rukiye denmesini sağlar.
Evlatlarına Leyla adını koyarlar.
Eserin sonu ise romana en son katılan bu küçük karakterle ilgilidir. Okumanızı tavsiye ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sizler benim için önemlisiniz.
Vakit ayırıp okuduğunuz yazıma bir de yorum atmak istediniz.
Sevindim.