31 Aralık 2013

Kitap Tiryakileri ile 4. Blog Turu : Manastır - Chris Culver || Yorum




Kitabın Adı:
 Manastır
Orijinal Adı: The Abbey
Yazarı: Chris Culver
Çeviren: Meryem Karadağ
Yayın Evi: Olimpos Yayınları
Sayfa Sayısı: 421
Tür: Polisiye, Gerilim, Gizem






750.000 Kopyadan Fazla Satan ve Satış Rekorları Kıran Bir Kitap Fenomeni...

Davayı Hızla Çözmesseniz Başkalarının da Hayatını Tehlikeye Atarsınız...

Ash Rashid, artık cinayet soruşturması yürütme düşüncesine dayanamayan eski bir cinayet masası dedektifidir. Önümüzdeki yıl işinden tamamen ayrılacaktır. Planı budur, en azından yeğeninin cesedi şehrin en varlıklı insanlarından birinin evinde bulunana kadar. Adli tabip, ölüm nedeninin aşırı doz olduğunu söyler ama bu pek de mantıklı bir açıklama değildir. Ash, yeğeninin katilini bulmak için emirlere karşı gelerek bir soruşturma başlatır ancak, araştırmaya devam ettikçe en yakınlarını giderek daha çok tehlike altına soktuğu, karmakarışık bir davanın içinde bulur kendini. Eğer davayı çabucak çözmezse toprağa vereceği tek aile üyesi yeğeni olmayacaktır.

"Chris Culver, önümüzdeki yıllarda takip edeceğimiz bir yazar." "Manastır ruhu geliştiren ve diğer pek çok polisiye romanından ayıran özellikleri, ilgi uyandıran Müslüman-Amerikalı dedektif Ash Rashid ve kültürün kalbi Indianapolis'tir her ikisi de cesur seçimler. Chris Culver yıllarca takip edilecek bir yazar."
-C. J. Box, New York Times Satış Rekorları Kıran Breaking Point and The Highway'in Yazarı-

"Ash Rashid sert fakat merhametli bir kahramandır. Chris Culver, polisiye romanlarda cüretkar yeni bir ses." "Manastır, zekice ve merak uyandıran bir dedektiflik romanıdır ve Ash Rashid, sert ve fakat yumuşak kalpli bir kahramandır. Chris Culver, polisiye kurguda cüretkar yeni bir ses. Fazlasıyla tavsiye ederim."
-Jeff Abbott, New York Times Satış Rekorları Kıran Downfall'un Yazarı-

Benim Yorumum

Sanırım okuduğumu hatırladığım ilk polisiye bir kitap. Şaşırmış olabilirsiniz ama ben çok okumazdım öyle polisiye. Ama artık öyle değil. Diğer türlere haksızlık etmemek için her tür okuyorum. Nacizane yorumlarımı da sizlerle paylaşacağım, şimdiki Manastır kitabı da bunlardan birisi. İlk defa okuduğum bir yazar Chris Culver...
Kapağından başlamak gerekirse kitabımıza çok ahım şahım değil ama polisiye kitap için normal bir kapak. Siyahla boyanmış bir dedektif.
Manastır polisiye serinin ilk kitabı. Serinin ikinci kitabı ise, The Outsider...
Ash, 34 yaşında başsavcılığa çalışan, aynı zamanda da bir hukuk öğrencisi olan, evlilik yıl dönümünde yeğeni Rachel'in ölümü ile ilgili davaya bakan bir dedektif çavuş. Ash bir müslüman ama yazarın müslümanlık hakkında yeteri kadar bilgisi olmadığı ise konu ilerdedikçe gayet net görüyoruz, inancı islam olan bir toplum insanı olarak. Sabah namazını bayağı da bir geç kılıyor mesela Ash. Gerçi kitaba devam ettikçe, yazar tıkandığı yerde Ash'e namaz kıldırmış gibi :) Yeğeni Rachel'in sevgilisi suçunu kabul ettiğini söyleyen bir mektup yazarak kazığa atlayıp intihar ediyor, ama bu mektup Ash'i ikna etmiyor. Davadan çekilmesi sağlandığı, dava kapandığı halde kendi davasını kendisi araştırıyor. İlerledikçe çok değişik şeylerle karşılaşıyor. Rus gangasterlerinin işe karışacağını, hatta olayın baş kahramanı olduklarını, bir gurup vampir olduğunu iddia eden topluluğun uyuşturucu kaçakçılığı çetesi olduğunu ve yeğeniyle aynı okuldan olan toplamda 4 çocuğun ölümünün bunlarla bağlantılı olduğunu öğrenmesi bunlardan sadece bir kaçıydı. Ama kötüler hakkında bu kadar çok bilgi bilen eğer o kötülerin ekibine katılmazsa veya o ekipten değilse, sevdikleriyle birlikte tehlike altında demektir. Ash davayı çözdü mü? Sonunda neler oldu? Hepsi bir merak konusu ve cevabı sadece kitapta. İlk okuduğum polisiye kitabı olmasına rağmen beni çok da tatmin etmedi. Sanki çok bilgisi yoktu yazarın polislik hakkında da cinayetleri ve ipuçlarını çok yüzeysel geçmişti. Kötü müydü kita, tavsiye etmem mi?
Asla! Okunabilecek ve güzel bir kitap.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sizler benim için önemlisiniz.
Vakit ayırıp okuduğunuz yazıma bir de yorum atmak istediniz.
Sevindim.